Hem Allmänt E-sport blir nu en del av konfirmationen

E-sport blir nu en del av konfirmationen

693
SHARE

E-sport blir nu en del av konfirmationen inom den svenska kyrkan. Johan Karlemo – ovan till vänster – arbetar som skol- och ungdomspräst i Lycksele och menar att det är naturligt för den svenska kyrkan att anpassa sig till att e-sport blivit ett mer populärt fenomen i det svenska samhället. 

Antalet konfirmander i Sverige är färre än någonsin förr och statistiken visar att endast 27,8 procent av 15-åringar konfirmerades år 2015 i jämförelse med 80,6 procent år 1970. Den svenska kyrkan hoppas nu att ett anammande av e-sportfenomenet som råder i samhället kommer att leda till att fler ynglingar väljer att konfirmera sig inom den svenska kyrkan.

Nedan följer intervjun med svenska kyrkans skol- och ungdomspräst i Lycksele, Johan Karlemo.

E-sport börjar bli riktigt stort nu och datorspelandet har blivit mainstream, även om det varit stort tidigare också. Då vill vi som kyrka försöka använda vårt språk med datorspel när de idag är en lika naturlig del av vardagen som filmer.

Tanken är att datorspelandet ska vara ett sätt för konfirmander att utforska sin tro och deras vardagliga liv.

Ett sätt man skulle kunna göra det på är genom spelet Sims, där man kan skapa figurer. Att samtidigt diskutera hur vi ser ut och om vi är nöjda med våra kroppar är ett exempel på en ingång man kan ha med just en sådan här undervisning, säger Johan Karlemo.

Varför färre konfirmander nu än förut?

Den stora förändringen, tror jag, har skett hos föräldrarna. Jag hör inte alls längre att det är lika vanligt med att unga får en moped i konfirmationspresent som tidigare och kanske finns det inte längre samma inställning från föräldrarna att unga ska konfirmera sig.

Men ska det inte konfirmationen i sig räcka, utan att baka in till exempel e-sport?

Det ska absolut räcka, men samtidigt så tänker jag på många som kör på ”fotbollskonfa” och liknande. För mig är det inte konstigare än att använda film i konfirmationen och det har vi gjort länge, säger Johan Karlemo.

Sedan handlar det inte riktigt bara om att locka unga till att konfirmera sig. Det stora som styr där är om deras kompisar också ska konfirmera sig. Men visst måste vi bli mer kreativa för att få fler ungdomar att intressera sig, så är det.